четвер, 15 березня 2012 р.

Звички Їжаки ведуть переважно відокремлений нічний спосіб життя, хоча зрідка бувають, діяльні й ранками. Ніч безперервно вони зайняті пошуками корму, а днем відпочивають і сплять. Незважаючи на сильні лабети й пазурі, пристосовані до риття землі, західноєвропейські їжаки не риють нір, а влаштовуються на денний відпочинок де-небудь у густому ожиннику або прикореневім дуплі. Згорнувшись у нещільний клубок, їжачок спить у тимчасовім гнізді із трави й сухих листів або просто на голій землі. Пройде кілька днів, і їжак перебереться на нове місце, де влаштує інше лігвище. Ушастые й пустельні їжаки будують гнізда в затишних щілинах між каменями, а іноді риють власні нори, розширюють житла, покинуті колишніми хазяями або навіть займають величезні термітники, які не рідкість у Центральній Африці. Охотнее всіх селяться в норах вагітні самки, де влаштовують гнізда для потомства. Гимнуры теж проводять день у притулках між коріннями дерев, серед каменів, у дуплах або покинутих норах. Звичайний гимнур воліє селитися на болотистих ґрунтах по берегах струмків і в мангрові заростях Спячка У несприятливих умовах їжаки здатні впадати в спячку. Європейські їжаки звичайно поринають у глибокий сон на всю зиму, реагуючи не стільки на холод, скільки на нестачу корму. Деякі пустельні підвиди впадають у спячку в сама печеня й суха пора року, ховаючись від перегріву в норах. У цьому випадку говорять не про зимову, а про літню спячке. За літні місяці західноєвропейський їжак нерідко товстіє, ледве чи не вдвічі, накопичуючи запаси підшкірного жиру для довгої зимівлі. З наближенням холодів він улаштовує теплу зимівельну нору, вибравши зручне містечко під сараєм, у живоплоті або купі садового сміття. Гніздо вистилається шаром сухого листя й трави товщиною до 50 див і щільно втрамбовується. Завдяки цьому усередині при будь-яких морозах зберігається постійна температура, ніколи не опускаючись нижче нуля

вівторок, 13 березня 2012 р.

Спосіб життя їжаків

Живуть у норах під корінням дерев, густих чагарниках, під камінням, рідше під металобрухтом сім"ями. Їжакові живуть у лісах, степах, пустелях та у інших сприятливих зонах. Поширені у Азії, Африці, Європі та на о. Борнео.

Згортатись клубком — один із захисних рефлексів їжаків
Їжаки — всеїдні. Вони можуть споживати як мишей, гадюк, вужів, мідянок, так і рослинну їжу. Надають перевагу тваринній їжі. Часто поселяються біля садиб, у тому числі на ягідниках.
На їжаків полюють різноманітні хижі ссавці (лисиця,вовк,тхір) і птахи (сова, пугач).
На їжаків не діє отрута багатьох змій.